Duch zápasu so Švajčiarmi Slovákov rozdeľoval, ale napokon spojil

13.05.2012 Celý región

Helsinki 12. mája (TASR) - Bola to fuška, v niektorých fázach nepáčivá, postupom časom hlavne o nervy, ale podstatný je rezultát. Na nedeľňajšie víťazstvo slovenských hokejistov 1:0 nad Švajčiarmi sa dá nazerať rôznymi pohľadmi. A toto sú presne zápasy, keď ten fanúšikovský je v celom priebehu diametrálne iný od hráčskeho, ale v konečnom dôsledku sa ich názory stretnú.

Duel proti Francúzsku napokon nebol úplne "postupový", ale tri body z neho sú pevným základom na vytúženú 4. priečku v A-skupine MS. "Švajčiari potrebovali vyhrať, my sme sa snažili hrať zo zabezpečenej obrany. Myslím, že sa nám to aj darilo, hoci niekoľko šancí tam mali. Bolo to fyzicky veľmi náročné," povedal pre TASR Michal Sersen. Ako obranca to mal špeciálne ťažké aj René Vydarený: "Švajčiari hrajú vždy takého 'zanďoura' a dnes na nás do rozohrávky vybehli s dvoma hráčmi. Ale my sme mali jasné pokyny - vychádzať zozadu a tak sme v podstate hrali celý zápas. Čakali sme na brejky a nakoniec sme po dobrom napádaní dali gól, ktorý rozhodol o celom zápase."

Fanúšik počas zápasu sa celkom prirodzene chytá za hlavu, rozčuľuje sa a "trápi sa" spolu s hokejistami. Emócie sú pri nevyužitých šanciach Slovákov i pri tlaku súpera, ale i pri situácii, keď namiesto protiútoku ide dvojica krídelníkov striedať a puku sa zbaví nahodením do iného pásma. "My sme to proste nemohli otvoriť. Švajčiari sú veľmi dobrí korčuliari. Nehrali sme síce najofenzívnejšie, ale zahrali sme úspech. Tak prečo nie?," replikuje Vydarený.

O nepríjemnom napádaní dvoma Švajčiarmi vedel svoje aj Mario Bližňák. Center štvrtého útoku sa navyše musel boriť s nielen sťaženou rozohrávkou, ale aj rošádou na jeho pravom krídle: "Ja som tú situáciu nevidel," konštatoval pre TASR ohľadom okamihu, keď sa zranil Marcel Hossa: "Tuším tam bol na neho faul, videl som, ako chvíľu ležal a potom už odišiel zo striedačky. Aj to svedčí, že sme narazili na tvrdého súpera. Ale hrali sme dobre v obrane, Jano chytal super. Hrali sme zodpovedne, tá disciplína bola vysoká. Mali sme len jedno vylúčenie, inokedy sme pri tom strácali veľa síl a teraz sme to udržali."
 

Vyberte región